Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Emisiona tehnika zbog smanjenja troškova seli lokalne i regionalne televizije u multipleks 1

Izvor: UNS, 01.08.2017.

0 komentara      Ostavite komentar
Аutor: K. Kovač

Kolege iz lokalnih i regionalnih televizija javile su Udruženju novinara Srbije (UNS) da će ih preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ iz multipleksa 2 prebaciti u multipleks 1, koji je do sada bio rezervisan samo za emitere sa nacionalnom frekvencijom. V.d. direktora JP „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić potvrdio je UNS-u ovu informaciju i rekao da multipleks 2, namenjen regionalnim i lokalnim televizijama, neće biti ugašen, već će biti u stanju mirovanja.

„Drugi multipleks neće biti ugašen, on će i dalje postojati. Ipak, lokalni i regionalni emiteri će biti prebačeni u prvi multipkleks zbog racionalizacije troškova i potrošnje. Nije neophodno da rade oba multipleksa“, rekao je Gogić.

Kako su UNS-u rekle kolege, veruju da je razlog prebacivanja svih emitera u jedan multipleks smanjenje broja lokalnih i regionalnih televizija, kao i njihova sve lošija finansijska situacija.

V.d. direktora „Emisione tehnike“ je UNS-u potvrdio da ovo javno preduzeće ima problema sa naplatom troškova od medija na lokalu.

„Mi se različitim sporazumima koje sklapamo sa njima trudimo da zajedno te probleme rešimo. Cilj nam je da uvek pomognemo medijima da opstanu. Zbog toga smo sada odlučili da je najbolje da ih sve prebacimo na prvi multipleks zajedno sa nacionalnim televizijama i tako i sebi racionalizujemo troškove. Biće bolje i nama i njima“, rekao je Gogić.

Kako dodaje, emiteri koji prelaze u multipleks 1 zbog ovog premeštanja neće imati nikakvih problema, čak će imati bolji servis i vidljivost veću za oko 0.5 procenata. Promeniće samo broj kanala na kom se emituju.

„Naknada će im ostati ista s obzirom na to da će i dalje imati istu zonu pokrivanja“, kaže Gogić.

Proces prebacivanja u multipleks 2 je, kako nam je rečeno, počeo u julu.

„Mislim da smo u Vojvodini do sada skoro ceo proces završili. Nismo sebi postavili rokove do kad moramo to da završimo“, rekao je Gogić.

Na pitanje UNS-a da li prebacivanje emitera sa lokalnom i regionalnom zonom pokrivanja u multipleks 1 ima veze i sa velikim brojem postupaka za oduzimanje dozvola zbog neplaćanja nakanada koje je REM pokrenuo, Gogić, ali i generalni sekretar REM-a Nenad Janković, kažu da nikakve povezanosti nema.

„Prilikom prelaska sa analognog na digitalni sistem postojao je pravilnik kojim je regulisano da nacionalni emiteri idu na multipleks 1, a regionalni i lokalni na multipleks 2. ‘Emisiona tehnika i veze’ je to uradila u skladu sa pravilnikom i razradila je spektar frekvencija. Nisam čuo do sad o prebacivanju lokalnih i regionalnih emitera na multipleks 1, ali tu ne treba da išta bude sporno. To, takođe, nema nikakve veze sa odlukama REM-a. ‘Emisiona tehnika’ sada može, u zavisnosti od toga kako smatraju da im je najbolje da iskoriste svoje kapacitete, da to menja. Emiterima neće biti naneta šteta jer neće izgubiti vidljivost“, rekao je Janković.

Vlasnica TV Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović UNS-u je rekla da su od „Emisione tehnike“ dobili obaveštenje da je ova televizija već prebačena na multipleks 1.

„Ništa nama ne remeti prebacivanje na multipleks 1, nije nam ništa ni gore, ni bolje, sve je apsolutno isto. Jedino što nam ostavlja gorak ukus je što obaveštenje nismo dobili na vreme i nismo obavestili gledaoce da će morati da potraže TV Kanal 9 na drugom kanalu, da će morati da resetuju boksove koje su kupili kako bi mogli da gledaju digitalnu televiziju. Naše stanovništvo je staro i ima mnogo baka i deka koji sada ne znaju da moraju da potraže Kanal 9 na drugom kanalu jer smo već prebačeni i ne možemo da ih obavestimo“, rekla je Pavlović.

I vlasnik RTV Vranje Zoran Veličković UNS-u je rekao da je čuo za prebacivanje emitera u multipleks 1, ali da ovoj televiziji još uvek nije stiglo zvanično obaveštenje.

„Čuo sam da su krenuli od Subotice, još uvek čekamo zvanično obaveštenje. Koliko ja znam, neće biti bitne razlike u kvalitetu i zoni pokrivanja, ali verujem da će neka područja, koja su bila obuhvaćena multipleksom 2, ali do kojih nije stizao signal, sada biti pokrivena. Suštinski, za nas se ništa bitno neće promeniti. Ako se to sve radi u cilju racionalizacije troškova ‘Emisione tehnike’, mislim da je za svaku pohvalu. Ipak, onda očekujem da se i emiterima srazmerno umanje troškovi“, rekao je Veličković.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.