Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 26 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Vlasnik Radio Čačka isplatio je sedam i po zaostalih zarada koje je dugovao od juna prošle godine, zaključno sa januarom 2012. Godine, pa duguje još februarsku platu. Prema njegovim rečima od danas na radiju zaposleni emituju program po redovnoj šemi.
(Beta, NUNS, 04.04.2012, Danas, UNS, 05.04.2012)

Urednik Vujić televizije (VTV) iz Valjeva, Milan Milinović, zatražio je od RRA da tokom predizborne kampanje ta medijska kuća bude oslobođena obaveza prema RRA i Ratelu. „U protivnom, tražićemo nadoknadu štete od države Srbije jer evidentno trpimo štetu, koja i nas polako gura na ivicu ambisa, jer u Valjevu nekoliko godina rade tri nelegalna emitera - televizije Kronik (Cronic), Marš i Link „kako difuzno tako i kablovski”, a ne plaćaju nikakve obaveze“.
(Beta, NDNV, 03.04.2012, Pregled, UNS, NUNS, Danas, 04.04.2012)

U organizaciji ABC Srbija, IREX i USAID, 30. Marta na Paliću u Hotelu Prezident, održan je prvi regionalni Serbia Online Advertising Tour, koji je okupio 90 učesnika iz web, medijske i advertajzing industrije. Više na abcsrbija.com/dogadjaji/odrzani-dogadjaji/139-odran-prvi-serbia-online-advertising-tour-.html
(ABC Srbija, 03.04.2012)

Kompanija „Štampa sistem" je obavestila Komisiju za zaštitu konkurencije da odustaje od preuzimanja firme u stečaju „Futura plus".
(Beta, E kapija, 05.04.2012)

Kompanija „Štampa sistem" najavila je da će podneti novu prijavu za odobrenje preuzimanja „Future plus". „Štampa sistem" je iz proceduralnih razloga povukla prijavu koju je podnela Komisiji za zaštitu konkurencije u postupku koncentracije nad „Futurom plus". Ističe se da to „nikako ne znači da je „Štampa sistem" odustala od svoje namere" i da će novu prijavu za odobrenje koncentracije podneti u vrlo kratkom roku po ispunjenju proceduralnih uslova.
(Beta, E kapija, 06.04.2012)

Predlog kodeksa o oglašavanju, koji postoji već u 22 evropske zemlje i koji će regulisati etičke standarde u oblasti marketinga, biće prezentovan 25. aprila u okviru Digital Day koji organizuje Interaktivni advertajzing biro (IAB) Srbija. Kodeks o oglašavanju oslanja se na Međunarodni kodeks o marketinškim komunikacijama, ali odgovara i potrebama lokalnog tržišta, odnosno onim oblastima za koje je uočeno da mogu biti problematične u Srbiji.
(Danas, NUNS, 04.04.2012)

Privatizacija i državni mediji

U Kulturno-prosvetnom centru „Jovan Šerbanović“ u Žagubici svečano je otvorena opštinska Radio-televizija Homolje. Time je Radio Homolje, koji postoji već 15 godina, prerastao u informativni centar.
(Večernje Novosti - Srbija, Press, 29.03.2012)

Na predlog Sindikata novinara Srbije i zaposlenih u Televiziji Pirot, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o privatizaciji ove regionalne medijske kuće koju je 8. novembra 2007. godine kupio Milorad Pejić iz Pirota. U obrazloženju rešenja o raskidu ugovora se navodi da je, prilikom kontrole, konstatovano da kupac nije ispunio ugovorene obaveze, iako mu je za to omogućen dopunski rok. TV Pirot ima regionalnu frekvenciju.
(Južne vesti, 28.03.2012, Večernje Novosti, UNS, NUNS, E kapija, 30.03.2012)

Nemački medijski koncern VAC i zvanično prodaje udeo u „Politici", pišu Večernje Novosti. Prema pravu preče kupovine, akcije za koje traže 4,7 miliona evra, ponudili su suvlasniku, kompaniji „Politika" a.d., koja do 12. aprila ima rok da se izjasni. Odluku donosi skupština akcionara, koja je zakazana za 17. april, kada će rok za ponudu već uveliko da istekne. U ponudi o prodaji akcija navedeno je da „Ost holding", formalni nosilac udela VAC-a, ima novčani udeo u kapitalu „Politike" od 15 miliona i nenovčani od 24 miliona evra. Sve to sada nudi za 4,7 miliona evra, u dve rate.
(Večernje Novosti, UNS, 07.04.2012)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.