Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 18 > Ekonomija medija

Poslovanje medija

Vlasnik televizije Pink, Željko Mitrović, kaže da „posle najteže i najkomplikovanije godine u istoriji, televizija Pink ulazi u period stabilnog poslovanja zahvaljujući reformama sprovedenim u proteklih pola godine unutar kompanije”. Mitrović kaže da je Pink krenuo s obnavljanjem i kupovinom najmodernije emisione tehnike za digitalizaciju. „Doneo sam stratešku odluku da se oslobađam svih spoljnih poslova kojima sam se bavio i vraćam se isključivo poslovanju televizije i proizvodnji programa“, kaže on. Mitrović tvrdi da će do 15. decembra isplatiti sve zaostale zarade.
(Blic, UNS 23.11.2011)

Pismo Aleksandra Tijanića zaposlenima u javnom servisu: Budući da evropska praksa preporučuje sistem dvostrukog finansiranja javnih servisa, putem pretplate i prihoda od marketinga, RTS je po veličini i zakonskim obavezama, projektovan na ukupni budžet od oko 100 miliona evra. Samo smo u jednoj godini, (2008), od ponovnog uvođenja pretplate imali takav prihod. Već 2009.g. priliv je iznosio 87 miliona eura, a 2010 81,5 miliona eura, odnosno više od 40 miliona eura nedostaje za dve godine. Dva puta više od nas, danas ima HRT, radio-televizija naše veličine. S obzirom da već godinama u marketingu prihodujemo između 22 i 25 miliona evra, za normalno funkcionisanje naše kuće, neophodna je pretplata u visini od oko 80 miliona evra ili 75 procenata naplaćene pretplate. Zbog pretplate koja je pala na 41%, a prognoze govore o daljem padu, primorani smo da odlučujemo o sledećim potezima:
• Da se radnicima sa najvišim primanjima odmah smanje ukupne zarade za daljih 15%, pošto je početkom godine taj fond već smanjen za 10%.
• Da se nastavi sa apsolutnom štednjom i redukcijom svih troškova.
• Da smanjimo obim programa i da privremeno usporimo snimanje tri nove domaće serije kapitalnih razmera.
• Da posle Nove godine primimo 100 do 150 honorarnih radnika (od ukupno 500), a ostalima otkažemo saradnju pošto zakon ne dozvoljava sprovođenje socijalnog programa, ako RTS zapošljava honorarne radnike. Treba naglasiti da oni marljivo rade uprkos tromesečnog kašnjenja honorara.
• Da na prinudni odmor pošaljemo 500 stalno zaposlenih.
• Da otpočnemo sa trećim talasom socijalnog programa za oko 500 zaposlenih. Naša je procena da u RTS ima oko 800 zaposlenih koji ne ispunjavaju kriterijume neophodne RTSu. Njihovim odlaskom smanjuju se troškovi za oko 10 miliona evra na godišnjem nivou.
(UNS, 30.11.2011)

Na kraju pisma upućenog zaposlenima, koje je istaknuto na svim oglasnim tablama u zgradi RTS, Tijanić piše: Tražim odgovorno ponašanje i razumevanje teških poteza koji nam predstoje. Tražim konačni raskid sa delom tradicije starog državnog RTS po kojem je važno zaposliti se na RTS, a sve napravljene račune neko će već platiti. Tražim punu mobilizaciju svih institucija i urednika u našoj kući. Svako drugačije ponašanje zaposlenih smatraću davanjem otkaza i prihvatiću sve takve otkaze.
(Danas - dodatak Forum, 30.11.2011)

Povodom Izveštaja generalnog direktora RTS objavljenog na oglasnim tablama, Odbori Samostalnog sindikata sindikata Nezavisnost izrazili su zabrinutost za opstanak ove medijske kuće, radnih mesta i plata.
(UNS, 29.11.2011)

Zaposleni u RTS u primili su danas oktobarske plate. Ranije je finansijaska služba RTSa obavestila zaposlene da je „po naređenju generalnog direkora Aleksandra Tijanića podignut kredit”, kako bi se obezbedio novac za isplatu oktobarskih zarada.
(UNS, 5. decembar 2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.