Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 2 > Ekonomija medija

Smena rukovodstva Vojvođanskog javnog servisa

Lider G17 plus Mlađan Dinkić zapretio je da će izaći iz Vlade Srbije ukoliko bude smenjen direktor Novosadske televizije Andrija Tomašević i više članova upravnih odbora u javnim preduzećima, koji su kadrovska rešenja Udruženih Regiona Srbije, saznaje „Pravda“.
(Pravda, 23/04/2011)

Privatizacija

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije dostaviće Vladi do kraja nedelje izveštaj o prodaji „Večernjih novosti“, najavila je predsednica Saveta Verica Barać. „Nacrt izveštaja o zloupotrebama u postupku prodaje „Novosti“ odavno je urađen, ali mu nedostaje dokumentacija Komisije za hartije od vrednosti”, rekla je Barać za Betu. Ona je dodala da će izveštaj o privatizaciji „Novosti“ biti objavljen na sajtu Saveta, kako bi građani imali uvid u papire.
(Beta, Pregled, NUNS, UNS, 21/04/2011)

Zaposleni u Radio televiziji Smederevo stupili su u štrajk, drugi za manje od godinu dana, zbog neredovnih zarada i drugih neisplaćenih naknada. U poslednja tri meseca u Radio (televiziji) Smederevu isključeni su telefoni, i fiksni i mobilni, zbog neplaćenih računa, pa su zaposleni onemogućeni da normalno obavljaju svoj posao. Agencija za privatizaciju je krajem 2009. godine prodala Radio Smederevo Marku Lukiću za oko 50.000 evra. Faktički vlasnik je, međutim, njegov otac Milan Lukić, kontroverzni biznismen, koji kontroliše i nedeljnik „Naš glas“.
(Tanjug, 26/04/2011)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podržava štrajk zaposlenih u Radio-televiziji Smederevo, koji traže isplatu višemesečnih zarada. NUNS podseća da se neisplaćivanjem zarada i drugih naknada zaposlenima najgrublje krše njihova radna prava i poziva vlasnika RTV Smederevo Milana Lukića da najhitnije ispuni opravdane zahteve štrajkača.
(NUNS, 26/04/2011)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) podržavaju štrajk zaposlenih u RTV Smederevo zbog neisplaćenih zarada od početka ove godine i naknada po osnovu rada od juna prošle godine. UNS i SNS traže od vlasnika Marka Lukića da poštuje prava zaposlenih i omogući normalne uslove za rad.
(UNS, 26/04/2011)

Gradska uprava u Loznici će u ovoj godini povećati svote za lokalne medije i umesto planiranih pet miliona dinara, izdvojiće 7,5 miliona dinara za sufinansiranje projekata lokalnih medija. Gradonačelnik Vidoje Petrović izrazio je očekivanje da će „ovim iskorakom, koji će biti u funkciji unapređenja informisanosti građana”, biti omogućeno da sve političke partije imaju pažnju medija, bez bilo kakve nadoknade. U Loznici rade Radio-televizija „Podrinje“, Radio-televizija „Lotel“, „Drina radio“ i nedeljnik „Lozničke novosti”. Sufinansiranje projekata lokalnih medija počelo je 2008. godine.
(Blic, 18/04/2011, Dnevnik, Vecernje novosti, 25/04/2011)

Opoziciona Demokratska stranka (DS) u Pirotu i Udruženje „Koalicija za Pirot“ optužuju lokalnu vlast da budžetskim subvencijama kupuje lokalne medije i stvara medijsku blokadu, jer su sredstva budžeta medijima podeljena bez jasnih kriterijuma. S druge strane, u medijima i opštini sve to demantuju. Za rad lokalnih medija u Pirotu ove godine je iz opštinskog budžeta izdvojeno 14,5 miliona dinara, a podela para medijima iz opštinskog budžeta bila je na osnovu procene o snazi i vrsti medija, njihovom uticaju, broju zaposlenih i programskoj šemi.
(Blic, NUNS, UNS, 25/04/2011)

Pretplata za RTS

Deo Zakona o radiodifuziji koji predviđa naplatu pretplate za prijemnike u vozilima je loš i njegova primena bi predstavljala dodatno opterećenje za građane, izjavio je Slobodan Homen, koordinator za medije Vlade Srbije, koji kaže da bi Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva trebalo da sagleda mogućnosti da izmeni deo zakona u tom delu.
(Kurir, Press, Tanjug, B92, NUNS, 14/04/2011)

Izdanje broj 2
14-27. april 2011.


Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.