Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Register for your free copy
Articles written by renowned journalists and columnists. Every other friday...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 1 > Ekonomija medija

Smena rukovodstva Vojvođanskog javnog servisa

Upravni odbor Radiodifuzne ustanove Vojvodina – Radio-televizije Vojvodina (RTV) smenio je juče kompletno rukovodstvo te medijske kuće zbog lošeg rada, koji se pre svega ogleda u slaboj gledanosti i slušanosti tog pokrajinskog javnog servisa. Smenjeni su generalni direktor Blažo Popović, direktori televizije i radija Aleksandar Dotlić i Jožef Klem, kao i glavni urednici radija i televizije, Ljubiša Nikolin i Radovan Balać. Svi oni su prevedeni u stanje vršioca dužnosti do izbora novih kadrova.
Izvor: Tanjug, Blic, Press, Pravda, Politika, Dnevnik, Večernje Novosti, 24 sata, 12.04.2011.

Nova, a samo još jedna u učestalom nizu smena rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, RTV-a, ovde više nikoga ne iznenađuje, ali začuđujuće je da čin njihovog ražalovanja nije propraćen podrobnijim obrazloženjem koje je javnost, obzirom da je reč o javnom servisu, s pravom očekivala, navodi se u saopštenju Društva Novinara Vojvodine .
Izvor: DNV, 12.04.2011.

Predsednik Nezavisnog Društva Novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić kaže da je tačno da RTV Vojvodine ima malu gledanost, ali da nije problem u rukovodstvu kuće, već u tome što radi u očajnim uslovima.
Gruhonjić podseća da je zgrada te televizije potpuno uništena u bombardovanju 1999. godine i sumnja da će novo rukovodstvo moći da promeni stvari. Gruhonjić odluku smatra i političkom, jer se bliže izbori.
Izvor: B92, 13.04.2011.

Slučaj „Dnevnik“

Medijska grupacija VAC juče je u zvaničnom saopštenju odbacila optužbu Zlatimira Momirova, predsednika upravnog odbora „Dnevnik Holdinga”, u kojoj je rečeno da je ova grupacija obmanula javnost kada je najavila da će 55 odsto akcija lista „Dnevnik” pokloniti zaposlenima.
Izvor: Politika, 01.04.2011.

Na odvojenim konferencijama za novinare predstavnici „Dnevnik Holdinga“ i „Dnevnik Vojvodina Presa“, čiji je većinski vlasnik nemački medijski koncern VAC, svako je ostao na svojim pozicijama. Predsednik Upravnog odbora „Dnevnik Holdinga„ ponovio je da može da se realizuje poklon VAC-a DVP-u, ali tek nakon izmirenja obaveza, a direktor „Dnevnik Vojvodina Presa“ Dušan Vlaović negirao je postojanje bilo kakvih dugova i zatražio da se poštuje odluka Vlade Vojvodine.
Izvor: Dnevnik, 01.04.2011.

Zaposleni u kompaniji Dnevnik Vojvodina Pres (DVP) pozvali su Vladu Vojvodine da hitno sprovede odluku od 29. 09. 2010. kojom se prihvata ponuda VAC da pokloni svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u listu Dnevnik. „Vremena nema jer je juče VAC najavio da će akcije namenjene radnicima DVP-a ponuditi tržištu pošto Upravni odbor Dnevnik holdinga već šest meseci odbija da sprovede odluku vlasti“.
Izvor: Ekonomist, UNS, 05.04.2011.

Privatizacija

Agencija za privatizaciju poništila je privatizaciju TV Valjevo zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora. TV je na aukciji u februaru 2010. za 147.000 dinara kupio je privrednik Slobodan Pavlović iz Urovaca. Zaposleni očekuju da Agencija za privatizaciju odredi zastupnika državnog kapitala. U Televiziji Valjevo je zbog neisplaćenih zarada mesecima „beli štrajk“, pa se ne emituje informativni program.
Izvor: Pregled, Pravda, UNS, 04.04.2011; Politika, Večernje novosti, 05.04.2011, Politika, 11.04.2011.

Na sastanku sa pokrajinskim sekretarom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslavom Vasinom, predstavnicama Grada Sombora i opštinama Apatin, Kula i Odžaci i RTV Vojvodine, odlučeno je da za opstanak Radio Sombora, koji ove godine slavi 40 godina postojanja, iz raznih izvora treba obezbediti preko 7.000.000 dinara, da radio ponovo proradi i počne da ostvaruje i prihode na tržištu.
Izvor: Pravda, 02.04.2011.

Gradsko veće odobrilo je Radio Somboru milion i po dinara. Tim novcem biće odblokiran žiro-račun, plaćena struja, pa je moguće ponovno emitovanje programa. Iz Pokrajine je najavljena pomoć od 1,5 miliona dinara, a iz Republike dva miliona dinara.
Izvor: Danas, NUNS, UNS, 08.04.2011, Večernje Novosti, 13.04.2011.

Pretplata za RTS

Obaveza plaćanja RTV pretplate za prijemnike u motornim vozilima, koja je predviđena Zakonom o radiodifuziji, nikada nije počela da se primenjuje u Srbiji, a procene su da je zbog toga Radio-televizija Srbije (RTS) u gubitku za oko pet miliona evra godišnje. U MUP-u, RRA, kao i u Auto moto savezu Srbije (AMSS), rečeno je da naplata pretplate za vozila nije i njihovoj nadležnosti.
Izvor: Danas, 08.04.2011.

Deo Zakona o radiodifuziji koji predviđa naplatu pretplate za prijemnike u motornim vozilima je loš i njegova primena bi predstavljala dodatno opterećenje za građane, ističe Slobodan Homen, koordinator za medije Vlade Srbije. Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva trebalo bi da sagleda mogućnosti da izmeni zakon u tom delu.
Izvor: Danas, 13.04.2011.

Ostalo

Ovo je, po svemu sudeći, poslednji broj „Naše reči“, jer upravo, nadležni sudija Trgovinskog suda, piše rešenje o brisanju nedeljnika, koji postoji skoro šesdeset i sedam godina – navodi se, između ostalog, u uvodniku „Poslednji... u ovoj epizodi“ Ljiljane Stojanović, glavne i odgovorne urednice.
Izvor: Južne vesti 09.04.2011.

Većina lozničkih lokalnih medija zatražila je od političkih stranaka da im plaćaju izveštavanje sa konferencija za štampu.
Glavna i odgovorna urednica „Lozničkih novosti“ Zorica Višnjić kaže da je naplaćivanje redovnog izveštavanja o radu stranaka u suprotnosti sa svim etičkim pravilima profesije, jer bi se na taj način prodavala uređivačka politika.
Izvor: Blic, UNS, 01.04.2011.

Prošle gdine je oko 2.000 medijskih radnika ostalo je bez posla, a taj trend neće se bitno menjati ni u ovoj godini, koja će takodje biti loša i za novinare i za medije, rečeno je na prvom ovogodišnjem medijskom monitoringu „Media trends“ Fondacije Konrad Adenauer.
Izvor: Tanjug, NUNS Newsletter, 01.04.2011.

Izdanje broj 1
1-13. april 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.