Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Džulijan Asanž: Švedska donosi odluku o optužbama za silovanje

Izvor: BBC News na srpskom, 13.05.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Asanž je uhapšen u Londonu prošlog meseca nakon što mu je Ekvador iznenada ukinuo azil.

Švedsko tužilaštvo treba da objavi da li će ponovo da otvori istragu u slučaju optužbi za silovanje protiv suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Istraga može biti pokrenuta na zahtev advokata navodne žrtve.

Asanž, koji odbacuje optužbe, je sedam godina izbegavao izručenje Švedskoj zatraživši azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Ali osnivač Vikiliksa je uhapšen prošlog meseca i osuđen na 50 nedelja zatvora zato što je prekršio uslove kaucije.

I vlasti u Americi žele da im Asanž bude izručen iz Engleske zbog njegove navodne uloge u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih podataka.

Šta će se sada desiti?

U ponedeljak, zamenica javnog tužioca u Švedskoj, Eva-Mari Person, objaviće odluku o tome da li će opet otvoriti istragu o seksualnom zlostavljanju koja je bila odbačena pre dve godine.

Švedsko tužilaštvo je tada saopštilo da nije bilo moguće raditi na ovom slučaju dok je Asanž boravio u ambasadi Ekvadora.

Međutim, žena koja je pokrenula ove optužbe želi da se slučaj ponovo otvori, a od kako je Asanž uhapšen prošlog meseca kada mu je Ekvador iznenada ukinuo azil i pozvao policiju da ga uhapsi, švedsko tužilaštvo razmatra moguće opcije.

Po švedskom zakonu, moraće da sačekaju do sledeće godine kako bi počeli da rade na ovom slučaju. Ako opet otvore istragu, verovatno će se se pokrenuti i pitanje: koji zahtev za izručenje će imati prioritet, onaj iz Švedske ili Amerike?

Asanž, rođen u Australiji, suočava se sa optužbom za učešće u zaveri za hakovanje u Americi. Optužen je da je učestvovao u jednom od najvećih otkrivanja vladinih tajni, zbog čega bi mogao da bude osuđen i na do pet godina zatvora.

Posle sedam godina protivljenja preti mu da bude izručen Americi.The British Broadcasting Corporation

Nakon dramatičnog hapšenja prošlog meseca, on je odveden pred Vestminster prekršajni sud gde je proglašen krivim po britanskoj optužnici za kršenje uslova kaucije. Trenutno boravi u Belmarš zatvoru u Londonu.

Ujedinjene nacije su apelovale da njegovo pravo na fer suđenje mora biti ispoštovano tokom bilo kojeg procesa izručenja.

O čemu je istraga u Švedskoj?

Asanž je optužen za silovanje i druge seksualne prekršaje nakon Vikiliks konferencije u Stokholmu 2010. godine. Oduvek je negirao optužbe, navodeći da je postojao pristanak za seksualni odnos.

Bio je pod istragom za seksualno zlostavljanje i prinudu, ali je rad na njima prekinut 2015. godine zbog isteka vremena.

Tužilaštvo je počelo da razmatra slučaj silovanja kako bi odlučili da li da nastave sa njim pre nego što zastari u avgustu 2020.

Advokatica navodne žrtve, Elizabet Masi Fric, rekla je da ih je iznenadilo Asanžovo hapšenje, ali da se „ono čemu smo se nadali i čekali od 2012. sada konačno dešava“.

„Ni jedna žrtva silovanja ne sme da čeka devet godina da bi dočekala pravdu“.

Kako funkcioniše proces izručenja?

Advokatica Rebeka Niblok, čija su specijalnost procesi izručenja, kaže da odluka pre svega leži u sudovima i da samo sudija može da odluči da li se izručenjem krše ljudska prava neke osobe.

Ministar unutrašnjih poslova može da razmatra brojne okolnosti tokom odlučivanja o tome da li da zahteva izručenje ili ne, uključijući i to da li za tu osobu postoji rizik od smrtne kazne.

Međutim, ukoliko Švedska zatraži izručenje, Niblok kaže da će onda ministar unutrašnjih poslova odlučivati o tome čiji zahtev ima prednost, uzimajući u obzir faktore kao što su težina prekršaja kao i čiji je zahtev bio prvi.

Nik Vamos, bivši predsednik Kraljevske tužilačke službe, rekao je da proces u Ujedinjenom Kraljevstvu ne bi trebalo da traje duže od 18 meseci.

Uzimajući u obzir potencijalno Asanžovo protivljenje izručenju, Vamos je izjavio da ne veruje da bi sud prihvatio tvrdnju da je američki slučaj politički motivisan.

Ali, rekao je da bi Asanž mogao da tvrdi da će mu tokom boravka u američkom zatvorskom sistemu biti prekršena ljudska prava i da ne bi mogao da dobije pravično suđenje zbog svoje ozloglašenosti i veza sa političkim skandalima.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.