Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?

Ponedeljak, 16/4/2018, 13:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?

Asocijacija stanara 7 gradova (Kragujevac, Čačak, Niš,Valjevo, Pančevo, Kraljevo i Stara Pazova) korisnika SIRP programa (Program stanovanja i trajne integracije izbeglih) koju čini 530 porodica izbeglih i prognanih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske organizuje konferenciju sa ciljem da se informiše šira javnost i diskriminaciji koju trpe već duži niz godina od strane državnih organa kao i organa lokalnih samouprava.

U državi Srbiji je jedino nas 530 porodica bespravno izuzeto iz Zakona o izbeglicama i time su nam onemogućena naša Zakonom i Ustavom garantovana prava!

Državni organi i organi navedenih lokalanih samouprava godinama negiraju, neprimenjujući isti, Memorandum o razumevanju koji su potpisali predstavnici Vlade Republike Italije i predstavnici Vlade Republike Srbije još 2005. godine kao što i izbegavaju primenu svih pozitivnih zakonskih propisa Republike Srbije, a pri tome mislimo na Zakon o izbeglicama iz kojeg nas bespravno izuzimaju.

To kao posledicu ima da se samo ovim izbegličkim porodicama osporava mogućnost da se trajno stambeno zbrinu iako koriste stanove građene donacijom Vlade Republike Italije. Potpuno bespravno mi smo "prevedeni" iz Zakona o izbeglicama u Zakon o socijalno stanovanje i time osuđeni na doživotno podstanarstvo i doživotno plaćanje kirije lokalnim samoupravama po ekonomskim cenama. Izbeglice se utužuju, izbacuju iz stanova na ulicu i izbegličke porodice trpe najgore pritiske.

Da li je to briga države o izbeglicama i trajna integracija? Posebno u okolnostima kad su strani donatori dali sredstva za zbrinjavanje...

Da li treba da se to malo tuđe pomoći otme izbeglicama?

Iz tog razloga mi smo se godinama obraćali svim institucijama države kao institucijama u lokalnim samoupravama molbama, peticijama, predlozima, ali bez ikakvog uspeha, a neretko i bez odgovora. "Vruć krompir" se prebacivao iz ruke u ruku.

Kako se menjaju Vlade menjaju se i stavovi.

U okolnostima kad rukovodstvo države ističe volju, želju i spremnost da pomaže izbegle, prognane, izbeglice iz Sirije, povratnike u Hrvatsku, mi javno postavljamo pitanje:

Šta je sa nama???

Da li smo mi iz nekog neobjašnjivog razloga drugačiji od ostalih izbegličkih porodica ili je nas država Srbija kaznila iz nekog nepoznatog razloga?


Konferencija za novinare Asocijacije stanara 7 gradova (Kragujevac, Čačak, Niš, Valjevo, Pančevo, Kraljevo i Stara Pazova) korisnika SIRP programa

Molimo da zainteresovani novinari i medijske kuće i organizacije potvrde svoj dolazak, na kontakt mail predsednika Asocijacije Dragana Sarića (dragan0265@yahoo.com) ili jacafaca.sa@gmail.com (Jasenka Mandić)

Izveštaj

Lokalne samouprave ignorišu pravo izbeglica na subvencionisano stanovanje

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Izbegla lica više od 10 godina ne mogu da ostvare pravo na subvencionisano stanovanje ili otkup stanova, koja su im dodeljena kao donacija Vlade Italije u okviru Memoranduma o razumevanju, potpisanog sa Republikom Srbijom, rečeno je na zajedničkoj konferenciji Asocijacije stanara 7 gradova (Kragujevac, Čačak, Niš, Valjevo, Pančevo, Kraljevo i Stara Pazova) korisnika SIRP programa.

Teza ministarke Zorane Mihajlović da Italija kao donator ne dozvoljava otkup stanova, nije tačna, tvrde iz Asocijacije. Oni navode da je prethodni ministar i potpisnik Memoranduma u ime Vlade Republike Srbije, Velimir Ilić, poslao dopis lokalnim samoupravama u kojem se navodi da se Italija kao donator ograđuje od vlasništva nad spornim stanovima.

„Podstanarstvo nije trajna integracija. Mi očekujemo da nam država Srbija omogući sva prava koja garantuje Memorandum o razumevanju i Zakon o izbeglicama, iz kojeg smo iz nekog razloga izuzeti“, rekla je Jasenka Mandić, predstavnica Asocijacije stanara iz Čačka. Ona navodi da od početka postoje problemi u vidu visokih kirija koje su gradska stambena preduzeća odredila, te da se kroz promenu statusa izbeglica u status socijalno ugroženog stanovištva namerno onemogućava njihovo pravo da postanu vlasnici stanova.
„Mi smo kolateralna šteta različitih političkih igara. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama putem dopisa i peticija. Nikada nismo dobijali konkretne odgovore, već smo se stalno suočavali sa tim da se nadležnosti prebacuju sa jedne na drugu stranu“, rekla je Mandićeva.

Predsednik Asocijacije stanara 7 gradova, Dragan Sarić, navodi da se izbeglice već godina suočavaju sa različitim vidovima pritisaka i diskriminacijom, te da lokalne samouprave ne žele da poštuju potpisani Memorandum, ignorišući njihov status.
„Stambene agencije izbegavaju da primene Zakon o izbeglicama kad smo mi u pitanju. Od kada boravimo u navedenim stanovima, kirije su nam naplaćivane u eurima kroz dinarsku protivvrednost, što je dovelo do toga da ljudi nemaju dovoljno novca za osnovne životne potrebe“, kazao je Sarić.

Advokat Đorđe Ilić ističe da je problematika trajne integracije izbeglica i 760 stambenih jedinica, koje su im izdate po malo manjim cenama od tržišnih, ta što lokalne samouprave ignorišu njihovo pravo na subvencionisano stanovanje i otkup.
„Više od 10 godina ni jednoj od porodica nije omogućeno da kupe stan u kojem borave. Lokalne samoupave se ponašaju kao vlasnici stanova, iako su oni u vlasništvu Republike Srbije. Zakupnina stanova prema Zakonu o izbeglicama je daleko niža od ove koja se uzima“, navodi Ilić. On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja pokušaja iseljavanja ovih porodica, ističući da to pravno nije moguće, jer oni koji pokreću postupak iseljavanja nisu ovlašćeni da to čine.
„Gradsko stambena preduzeća nisu vlasnici, oni nemaju pravo da iseljavalju ljude. Država Srbija mora da zaštiti ljude u čije ime je potpisala Memorandum i dobila donaciju, zaključuje Ilić.

Predstavnici Asocijacije su naveli da će nastaviti svoju borbu, a kao poslednji u nizu koraka, ukoliko se njihova prava ne ostvare, biće tužba protiv institucija države Srbije na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Dragan Sarić
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Đorđe Ilić
Jasenka Mandić
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Država Srbija vs izbegla i prognana lica?! Nekom majka, a nekom maćeha?
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj