Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

UNICEF nagrada za medijsko izveštavanje o deci u 2010. godini

19. novembar 2010.

Dobitnici nagrada:

  • Ana Milojković i Jelena Ilić, dnevni list Blic
  • Biljana Kuzmanović, TV 5 PLUS
  • Uroš Dražević, Radio Studio B

Nagrađeni radovi

Pogledajte sve fotografije sa svečanosti

Obrazloženja žirija

Štampa
Tekst Jelene Ilić i Ane Milojković, objavljen u dnevnom listu „Blic“', primer je informativnog i analitičkog pristupa aktuelnoj temi iz oblasti obrazovanja – inkluziji dece sa smetnjama u razvoju. Žanrovski određen kao članak, što podrazumeva spoj osnovnih podataka i faktografije sa izjavama i komentarima sagovornika, ovaj novinski prilog prepoznaje značaj inkluzije u obrazovnom sistemu kao ključnog elementa za socijalno uključivanje dece. Ukazujući na trenutno stanje i probleme koji se pojavljuju u prvim fazama primene inkluzivnog metoda u osnovnoškolskoj nastavi, tekst teži da doprinese prevazilaženju inicijalnih poteškoća i da podrži mere koje Ministarstvo prosvete primenjuje kako bi se unapredio proces inkluzije u obrazovanju.

Radio
Žiri sa zadovoljstvom konstatuje da su dva radijska priloga iz najužeg izbora za nagradu emitovana u programu „Slušaonica“ Studija B, a da su njihovi autori studenti žurnalistike Ivan Vukajlović i Uroš Dražević. Ovo daje nadu da će se mlada novinarska generacija sa još više zainteresovanosti, razumevanja, profesionalnosti i medijskog zanata i ubuduće baviti temama iz života dece i njihovim pravima.
Žiri se odlučio za „Reportažu o hipoterapiji“ Uroša Draževića koja je u osam minuta stvorila dirljivu priču i živopisnu zvučnu sliku dobrom kombinacijom reči, muzike i autentičnih šumova. Kratka su autorova objašnjenja, kratke su izjave aktera zbivanja, spontani su dijalozi na hipodromu u Pančevu i sve to zajedno dramaturški uspešno vodi ovaj zvučni zapis ka vrhuncu koji deluje snažno emocionalno kad se začuje glas male Isidore, devojčice sa smetnjama u razvoju, koja se leči jahanjem. Smatramo da ovaj radio prilog pruža podršku da se deci poput Isidore omogući da se uključe i funkcionišu u zajednici i u društvu.

Televizija
Televizijska ekipa našla je pravu junakinju koja odmah osvaja gledaoca svojom pameću, hrabrošću, vedrinom. Iskrena ispovest ove devojčice s cerebralnom paralizom deluje i na razum i na osećajnost i bolje od svih drugih objašnjenja i opisa, snagom ličnog primera, šalje poruku kako se može živeti sa teškoćama u razvoju i koliko svako od nas – sa ili bez smetnji – ima ogromne potencijale i sposobnosti. Njen zreo pogled na sebe i na svet oko sebe širi optimizam i na najbolji mogući način potvrđuje smisao i važnost socijalne inkluzije, ulogu koju u tom procesu imaju roditelji, nastavnici, vršnjaci, sugrađani... Svi oni čuju se i vide u ovoj emisiji, ali su lik i reči Jelene Marić ono što ostaje u sećanju i što predstavlja najveću vrednost TV priloga Biljane Kuzmanović, kako u kraćoj tako i u dužoj verziji za prikazivanje na TV5PLUS.

Žiri u sastavu:

  • Branka Otašević, novinarka
  • Sanja Lubardić, novinarka
  • Elvira Kovač, narodna poslanica, članica Odbora za prava deteta Narodne skupštine Republike Srbije
  • Ana Davičo, predstavnica za medije, Telenor
  • Jadranka Milanović, savetnica za medije UNICEF

19. novembar 2010.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u