Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

“Dara iz Jasenovca”

Subota, 2/11/2019, 12:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
“Dara iz Jasenovca”

Konferencija za medije povodom završetka prve faze snimanja filma

„Dara iz Jasenovca“ je prvi igrani film koji se snima o nezapamćenim stradanjima srpske dece u Jasenovačkom logoru i tragičnim istorijskim činjenicama koje se po prvi put pokazuju svetu iz ovog ugla.

Prisutnima će se obratiti:

  • Predrag Gaga Antonijević, istaknuti srpski reditelj

  • Majkl Berenbaum, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu

  • Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana, poznati producent

  • glumci koji učestvuju u projektu

Molimo sve zainteresovane predstavnike medija da svoje prisustvo potvrde na e-mail adrese: jelena.milovic@redc.rs i mirjana.malesevic@redc.rs.

Obezbeđen simultani prevod
Izveštaj

Predrag Gaga Antonijević završio je prvu fazu snimanja filma "Dara iz Jasenovca", prvog igranog ostvarenja o stradanju srpske dece u jasenovačkom logoru.

Reditelj Antonijević rekao je da je snimanje prve trećine filma završeno, a da se do kraja godine očekuje završetak ostatka snimanja.

"Upravo smo završili deo filma koji se dešava u Jasenovcu, a koji smo snimali na lokaciji kod Sombora, u ciglani sa upravnom zgradom i obližnjom prugom koju smo prilagodili potrebama filma. Ovaj prvi i teži deo snimanja smo završili u roku, a sada nam sledi drugi deo koji se odvija u logoru Stara Gradiška i za koji očekujemo da ce biti završen do kraja godine", rekao je Antonijević najavivši da, ukoliko sve prođe u najboljem redu, film bi mogao da bude premijerno prikazan u maju 2020. godine, povodom oslobođenja 75 godina od oslobođenja logora Jasenovca.

Film prati sudbinu male Dare i njene porodice, tokom strašnih godina Drugog svetskog rata, a neposredno nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari kada su mnoga srpska deca sa tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom izmeštena u logor Stara Gradiška.

"Reč je o važnom projektu budući da se istina o stradanju Srba u Jasenovcu krije već 75 godina. Zato je od velikog značaja da film ne bude samo lokalni projekat, već da doživi svetsku slavu", izjavila je predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, koja je podsetila da je država finansijski podržala film "Dara iz Jasenovca". Ona je posebno istakla i talenat glavne glumice Bilje koja nikada nije išla u glumačku školu, već je dete sa Kozare koje na autentičan način priča priču, s obzirom na to da su njeni preci stradali u Jasenovcu.

Mlada glumica Biljana Čekić, pred čijim talentom je zanemela čitava filmska ekipa, predstavnicima medija priznala je da joj je veoma lepo i zanimljivo na snimanju, iako je ponekad naporno, jer snimaju i noću, ali da su svi na setu jako dobri.

Majkl Barenbaum, direktor Sigi Ziering Instituta na Američkom jevrejskom univerzitetu i stručni savetnik na filmu, izjavio je da priča o Jasenovcu nije dovoljno poznata javnosti te da će ovaj film učiniti da se za nju čuje, što je veoma dobro jer je zasnovan na istorijskim činjenicama. "Ovo je priča o jednoj devojčici i njenoj borbi da preživi. Publika će lako moći da se poistoveti sa dečijom sudbinom, osećajući ono što deca osećaju u situaciji kada izgube sve, što priču čini veoma stvarnom. Gaga Antonijević se zaista trudi i ulaže velike napore da se oseti realnost priče. Biljana je divna glumica, veoma iskrena, koja sa izvesnom nevinošću čini da sve kroz šta prolazi glavna junjakunja Dara bude veoma snažno dočarano i autentično", dodao je Barenbaum.

U cilju međunarodne promocije osniva se specijalan fond kako bi "Dara iz Jasenovca" bila predstavljena i van naših granica, a istina o stradanju Srba, naročito dece, u ustaškim logorima došla do publike širom sveta. To će biti ostvareno zahvaljujući zalaganju proslavljenog srpskog producenta Dan Tane, koji se pridružio timu. On je na konferenciji istakao da je nakon 75 godina bilo krajnje vreme da se priča dokumentuje, budući da je srpski narod, kao i jevrejski, proživeo mnogo tragedija. "Verujem u Gagu i mislim da ćemo imati odličan film zasnovan na istorijskim činjenicama i podacima. Važno je da je film iskren, jer onda ni njegova distribucija nije problem. Tema je veoma teška, ali verujemo da će Gaga kao srpski Spilberg uspeti da je iznese na pravi način", dodao je Tanasijević.

Izvor: MONDO

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Majkl Berenbaum
Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana
Predrag Gaga Antonijević
Jelena Trivan
Biljana Čekić
Nataša Drakulić
Predrag Gaga Antonijević
Biljana Čekić
Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana
“Dara iz Jasenovca”
“Dara iz Jasenovca”
“Dara iz Jasenovca”
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj