Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

CC Search: Pretraživač fotografija čije je objavljivanje dozvoljeno

Izvor: Cenzolovka, 22.05.2019.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor: Denis Kolundžija

Više od 300 miliona digitalnih slika umetničkih dela iz muzeja, dela grafičkog dizajna, kao i fotografija, namenjenih mahom za nekomercijalnu upotrebu, sada je moguće pronaći preko pretraživača koji je pokrenula američka neprofitna organizacija Kriejtiv Komons.

Pretraživač nazvan Si Si Srč (CC Search)
omogućava pristup slikama na koje niko ne polaže ekskluzivno intelektualno vlasništvo (public domain) a sve su obuhvaćene Kriejtiv Komons licencama.

Bazu čine slike iz 19 „zbirki“, uključujući radove iz Muzeja umetnosti Metropoliten i Muzeja umetnosti u Klivlendu, te fotografije sa Flickr, a cilj čitavog projekta je da na kraju baza broji preko 1,4 milijardi dela, koja bi uključivala i tekstualne i audio zapise.

Svrha korišćenja rezultata dobijenih pretragom određena je licencom svake slike, a o njoj odlučuje sam autor. Iz Kriejtiv Komons navode da je, generalno, slike iz njihove baze dozvoljeno korišćenje ukoliko je reč nekomercijalnoj nameni, ali pretraga daje uvid i u one koje će, pored ostalih, biti od velike koristi medijima.

Iako ovaj pretraživač značajno olakšava potragu za digitalnim ilustracijama, stručnjaci ipak naglašavaju da bi pre korišćenja svake slike neophodno proveriti njenu Kriejtiv Komons licencu kako bi se izbegle eventualne pravne posledice.

„U nekomercijalnu upotreba spada objavljivanja slike ili fotografije čija svrha nije sticanje dobiti, recimo za potrebe obrazovanja. Ako bi pak fotografiju s takvim atributom objavili mediji, to bi se vodilo kao neovlašćeno objavljivanje“, upozorava advokat i stručnjak za medijsko pravo Miloš Stojković.

Sudske postupke, međutim, moguće je pokrenuti i u situaciji kada su naizgled ispunjeni svi uslovi koje propisuje licenca.

„Naš zakon omogućava fotografima da podnesu tužbu za povredu moralnog prava, odnosno za narušavanje integriteta autorskog dela i nepotpisivanje autora imenom i prezimenom ili pseudonimom“, navodi Stojković.

Od 2011. godine sve je više postupaka u kojima se traži naknada za povredu moralnog prava, predočava ovaj advokat. „Danas sudovi dosuđuju naknade do 80.000 dinara, dok je ranije“, kaže Stojković, „taj iznos znao biti i duplo veći“.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.