Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

“Beogradski izbori - Prvih meseca dana zvanične kampanje”

Sreda, 14/2/2018, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
“Beogradski izbori - Prvih meseca dana zvanične kampanje”
CRTA, u svojstvu domaće posmatračke misije, posmatra celokupan izborni proces beogradskih izbora u skladu sa najvišim međunarodnim standardima što podrazumeva praćenje izborne kampanje, izbornog dana i procesa nakon izbornog dana do zaključenja konačnih rezultata izbora. Naš tim od 50 dugoročnih posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima, prati više aspekata izbornog procesa: atmosferu izborne kampanje; slučajeve neregularnosti i povreda izbornog zakona, korišćenje javnih resursa u kampanji i izveštavanje medija o izbornom procesu. Naši dugoročni posmatrači raspoređeni su u svim beogradskim opštinama, što nam omogućava jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa za teritoriju Beograda.

Predstavljanje prvog izveštaja monitoringa izbornog procesa
CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost)


Na konferenciji će govoriti:
  • Raša Nedeljkov, šef CRTA posmatračke misije
  • Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA posmatračke misije
Molimo vas da potvrdite vaše prisustvo najkasnije do utorka, 13. februara Milici Đerić na e-mail: milica.djeric@crta.rs ili na telefon 064 3900 894.

CRTA je članica Globalne i Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora - GNDEM i ENEMO. U svojstvu domaće posmatračke misije CRTA je pratila celokupan izborni proces parlamentarnih izbora 2016. godine i predsedničkih i lokalnih izbora u Zaječaru 2017. godine, i time doprinela transparentnosti navedenih izbornih procesa. Naši nalazi i preporuke su bili u skladu sa nalazima i preporukama međunardone posmatračke misije OEBS/ODHIR.

Izveštaj

CRTA: Funkcionerska kampanja i netransparentan rad GIK-a

Autor: N1

Prvih mesec dana zvanične kampanje za beogradske izbore obeleženo je onemogućavanjem domaćih posmatračkih misija da prate rad Gradske izborne komisije, pojačanom funkcionerskom kampanjom i slučajevima indirektnog potkupa glasova deljenjem humanitarne pomoći ili besplatnih programa u organizaciji opština ili stranaka, saopštila je CRTA.

"Ovi zaključci izvedeni su na osnovu informacija koje su prikupili dugoročni posmatrači CRTE na terenu u okviru posmatračke misije koja se sastoji iz praćenja predizborne kampanje, izbornog dana i procesa nakon izbornog dana do zaključenja konačnih rezultata izbora, po međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su posmatrači CRTE raspoređeni u svih 17 beogradskih opštini što omogućava jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa za teritoriju Beograda.

Navodi se da "rad izborne administracije, kao i nezavisnih institucija koje treba da obezbede poštovanje izbornih pravila i procedura nije u potpunosti u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore".

"S obzirom da nije usvojena ni jedna od preporuka domaćih i međunarodnih posmatrača za unapređenje zakonodavnog okvira za sprečavanje funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa u kampanji, te pritiscima na birače i korupciju u izbornom procesu kao i ponašanje medija, ostavljen je prostor za zloupotrebe u izbornom procesu", ocenio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije.

Dodao je da je presedan i da je rad Gradske izborne komisije ostao zatvoren za javnost iako je po zakonu rad ovog organa javan.

"Domaći posmatrači još nisu dobili akreditacije iako je u slučaju CRTE i CeSID-a GIK pre skoro mesec dana konstatovao da ispunjavaju sve uslove. Ovakav tretman javnosti od strane GIK-a budi ozbiljnu zabrinutost za integritet izbornog procesa. Onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije krši se međunarodna obaveza koju je Srbija kao članica OEBS preuzela i ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa", rekao je Nedeljkov.

Prijave Agenciji za borbu protiv korupcije

U ovoj kampanji nalazi CRTE pokazuju rastući trend potencijalnih slučajeva kršenja zakona od strane opštinskih, gradskih, ali i republičkih funkcionera.

CRTA je podnela Agenciji za borbu protiv korupcije 14 prijava koje se odnose na nedozvoljene aktivnosti političkih subjekata, funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa, ali se Agencija još nije izjasnila po podnetim prijavama.

Navodi se da su posmatrači širom Beograda zabeležili slučajeve u kojima postoje indicije za indirektan potkup glasova deljenjem paketa sa prehrambenim namirnicama, sredstvima za higijenu i kućnom hemijom, besplatnih zdravstvenih pregleda ili besplatnih programa u organizaciji opštine ili stranke.

"Ove aktivnosti zabeležene su i u prethodnim izbornim ciklusima iako je Zakonom zabranjeno da stranke organizuju humanitarne aktivnosti. Prisutni su slučajevi zloupotreba javnih preduzeća u kampanji, dok je novina organizovanje besplatnih koncerata od strane opština na kojima se agituje za određenu političku opciju. Pozivamo tužilaštvo da istraži slučajeve potencijalne korupcije i drugih krivičnih dela u izbornom procesu, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije da odluči o podnetim prijavama", izjavio je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA posmatračke misije.

Ocenjeno je da je u prvih mesec dana izborne kampanje na terenu zabeležena intenzivna kampanja od strane liste "Aleksandar Vučić", dok su aktivnosti drugih lista bile značajno manjeg intenziteta.

Dodaje se da, kao i u kampanjama u prethodnim izbornim ciklusima, dominira negativna kampanja usmerena prema drugim političkim akterima, koja se primećuje i kod izbornih lista trenutno na vlasti, kao i kod opozicije.

Neravnomerna zastupljenost u medijima

U medijima i dalje ne postoji ravnomerna zastupljenost aktera, dok je udvostručen procenat slučajeva "funkcionerske kampanje" u medijskim izveštajima, navodi CRTA.

"Opozicija je u medijima skoro tri puta manje prisutna od vladajućih stranaka, iako je zabeležen rast medijskog izveštavanja o njihovim aktivnostima kao posledica zvanične izborne kampanje", piše u saopštenju.

Prilozi o vladajućim strankama pretežno su pristrasni, dok su o opoziciji pretežno neutralni, navodi CRTA.

U saopštenju se podseća da se od trenutka raspisivanja beogradskih izbora REM samo jednom obratio javnosti saopštenjem u kome podseća na obaveze elektronskih medija, ali se nije oglašavao povodom najmanje 300 prijava građana protiv elektronskih medija zbog slučajeva medijske diskriminacije ili neistinitog i neobjektivnog izveštavanja.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Pavle Dimitrijević
Jovana Đurbabić
Raša Nedeljkov
“Beogradski izbori - Prvih meseca dana zvanične kampanje”
“Beogradski izbori - Prvih meseca dana zvanične kampanje”
“Beogradski izbori - Prvih meseca dana zvanične kampanje”
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj