Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Apelacioni sud odbio zahtev da se Milan Radonjić i Ratko Romić prebace u pritvor - Jelena Ćuruvija: Zašto su kod kuće osuđeni za ubistvo?

Izvor: Danas, 23.05.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: V. Jeremić

Jelena Ćuruvija, ćerka bivšeg vlasnika Dnevnog telegrafa, izjavila je za Danas da nema razumevanja za odluku Apelacionog suda da Ratko Romić i Milan Radonjić, bivši pripadnici Državne bezbednosti, prvostepeno osuđeni za organizaciju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, konačnu odluku suda dočekaju u kućnom pritvoru.

Kako je rekla, čudna joj je odluka Apelacionog suda u Beogradu da odbaci žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal koji je zahtevao da Radonjić i Romić iz kućnog, budu prebačeni u klasični pritvor.

– Teško mi je da razumem kako neko ko je osuđen za teško ubistvo može da sedi kod kuće. Mislim da Apelacioni sud ovom odlukom šalje pogrešnu poruku javnosti i svima koji se bore za pravdu u Srbiji, kazala je Ćuruvija.

Odlukom Apelacionog suda, rešenje o kućnom pritvoru za Romića i Radonjića koje je donelo veće Specijalnog suda postalo je pravosnažno. NJih dvojica su, podsetimo, od jula 2017. godine bili u kućnom pritvoru, a sud nije našao da postoji potreba da se ta kazna menja nakon objavljivanja prvostepene presude.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović koja brani pomenutu dvojicu, kaže za Danas da je mirno čekala odluku Apelacionog suda.

– Nikada nisam čula za slučaj da se nakon prvostepene presude kućni pritvor menja klasičnim. S druge strane, čula sam za veliki broj slučajeva u kojima su ljudi u kućnom pritvoru čekali pravosnažnu presudu. U zakonu su tačno pobrojani razlozi zbog kojih se kućni pritvor menja klasičnim, a znam pouzdano da moji klijenti nisu te razloge prekršili, kaže Nikodinović, dodajući da je zahtev tužioca shvatila kao populistički potez, pošto isti „nema oslonac u zakonu“.

U svom zahtevu, Tužilaštvo za organizovani kriminal je tvrdilo da težina zločina zbog kojeg su Radonjić i Romić prvostepeno osuđeni, kao i visina kazne, čine kućni pritvor neadekvatnom sankcijom i zarad opasnosti od bekstva i uznemirenja javnosti pozvalo sud da tu kaznu promeni.

U Apelacionom sudu, prema medijskim navodima, nisu bili impresionirani argumentacijom tužilaštva, ističući da opasnost od bekstva, kao i uznemirenje javnosti više nisu takvog intenziteta. Okrivljeni su, stoji u odluci suda, proveli u pritvoru više od tri godine, a pritom nisu zloupotrebili meru zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Sud je citirao odredbu zakona koja propisuje da se ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom i izneo uverenje da će okrivljeni biti dostupni sudu.

Radonjić i Romić su, podsetimo, prvostepeno osuđeni na trideset, odnosno dvadeset godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije. Zajedno sa njima, osuđen je i bivši načelnik DB-a Radomir Marković i Miroslav Kurak, nekadašnji rezervista DB-a koji se nalazi u bekstvu.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.