Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

AMBASADOR SVEDOČIO PROTIV SRBIJE

Izvor: Blic, 13.02.2017; Strana: 8

0 komentara      Ostavite komentar

U VLADI ŠOKIRANI SVEDOČENJEM RADOMIRA DIKLIĆA NA ARBITRAŽI U PARIZU TEŠKOJ 115 MILIONA EVRA

Radomir Diklić, bivši ambasador u Francuskoj i Belgiji, optužio je Srbiju za „lanac korupcije, koji država ne može da reši”, i to u postupku teškom 115 miliona evra, pred Međunarodnom arbitražom za rešavanje investicionih sporova u Parizu.

Diklić je protiv Srbije svedočio u sporu koji je pokrenula belgijska kompanija „Zelena N V”, saznaje „Blic”.
Belgijanci su 2010. u Inđiji osnovali društvo „Energo-Zelena“ d.o.o. sa ciljem izgradnje postrojenja za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. U društvo su uložili 21,5 miliona evra, kupili zemljište u Inđiji, izgradili postrojenje, uložili u tehnologiju i stručno znanje.
Dve godine kasnije, belgijska fi rma je, međutim, odustala od daljeg poslovanja zbog, kako navode u tužbi, „povreda odredaba bilateralnog sporazuma o najpovlašćeniji naciji”, potpisanog između Belgijsko-luksemburške ekonomske unije i SCG, a na osnovu koga je i bazirana njihova investicija.
U novembru 2014. ova kompanija je najpre uputila srpskom državnom pravobranilaštvu predlog za mirno rešenje spora, u kome su predložili da Srbija kupi postrojenje „Energo-Zelena” ili sa njima zaključi ugovor o koncesiji. Kako postupak mirnog rešavanja spora nije dao rezultate, belgijska fi rma pokrenula je arbitražni postupak protiv Srbije, u kome traže povraćaj investicije od 21,5 miliona evra, uvećano za izmaklu dobit, naknadu štete i kamate, što je sumu podiglo na 115 miliona evra.
Na ročištu u Parizu, pre nekoliko dana, svedočio je i Diklić, koji je od 2008. do 2012. bio ambasador Srbije u Belgiji i koji je lično radio na realizaciji ove investicije.
Za neuspeh kompanije „Zelena NV” kriva je opstrukcija svih ljudi u lancu korupcije u Srbiji, klanice - kafi lerije - veterinarske inspekcije, a do spora je došlo jer u Srbiji ne postoji politička volja da se pitanje ove korupcije reši - rekao je Diklić tokom svedočenja u Parizu.
Bivši ambasador je rekao i da Srbiju nije mnogo zanimao ovaj slučaj, sve do najave dolaska nemačkog proizvođača mesa „Tenis”, koji ni nakon dve godine nije došao, jer, kako tvrdi Diklić, u Srbiji ne može da dobije ispravan setifi kat za izvoz.
Korupcije je bilo i u ranoj fazi dolaska belgijske kompanije. Kada su tražili lokaciju, saznao sam da su lokalne vlasti u Klenju tražile od njih novac da smire lokalno stanovništvo koje je bilo protiv gradnje fabrike. Lično sam intervenisao i savetovao belgijsku stranu da fabriku gradi u Inđiji - svedočio je Diklić.
Njegovo svedočenje je u Vladi Srbije izazvalo veliki potres, jer je ocenjeno kao postupak „bez presedana” da bivši ambasador svedoči u korist belgijske kompanije, a protiv svoje države, što joj u konkretnom postupku može doneti veliku štetu. Čak je i srpska odbrana pred Međunarodnim sudom reagovala na Diklićevo svedočenje, uz opasku da je kao ambasador bio dužan da o saznanjima o korupciji obavesti svoju zemlju i nadležno ministarstvo, a da Diklić to nijednom nije učinio dok je bio na funkciji.
Belgijska kompanija je u tužbi najveću zamerku imala na odnos Srbije prema državnim postrojenjima za neškodljivo ulaganje sporednih proizvoda (SP) životinjskog porekla u Somboru i Ćupriji.
Ova dva postrojenja ne ispunjavaju uslove za preradu SP, ali im je država dozvolila rad i pokrivala njihove gubitke, čime je „Energo-Zelena” dovedena u neravnopravan položaj, navodi se u tužbi.

Antrfile:

DIKLIĆ: REKAO SAM ŠTA SAM ZNAO

U komentaru ovog slučaja, bivši ambasador Diklić je za „Blic” rekao: - Svedočio sam protiv Srbije u ovom slučaju, ali to nije sud, već arbitraža. Ja nisam protiv države Srbije, niti na bilo čijoj strani, samo sam rekao ono što sam znao i o čemu sam svedočio, jer sam nekim od sastanaka, kao ambasador Srbije u Belgiji, i sam prisustvovao. D. T.

NOSILAC FRANCUSKOG ORDENA

Radomir Diklić bio je ambasador u Francuskoj (2000-2005) i Belgiji i Luksemburgu (2008-2012), kao i spoljnopolitički savetnik predsednika SCG (2005-2006). Nosilac je ordena velikog oficira nacionalnih zasluga kojim ga je odlikovao predsednik Francuske. Trenutno je direktor novinske agencije Beta.

Autor: TAMARA MARKOVIĆ SUBOTA, VUK Z. CVIJIĆ

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.