Direktni prenosi i arhiva snimaka konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 18 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

NUNS najoštrije osuđuje napad vojnika Kfora na grupu novinara koji se dogodio u utorak, na barikadi kod sela Jagnjenica, na severu Kosova i od komande Kfora zahteva hitnu istragu i objašnjenje. Prema medijskim izveštajima, vojnici Kfora pucali su bez povoda i prethodnog upozorenja, gumenim mecima u utorak oko 16 časova na novinare dnevnih listova Press i Kurir, i snimatelje beogradskih televizija.
(NUNS, 01.12.2011, Danas, Alo!, Kurir, 02.12.2011)

UNS

UNS protestovalo je što vojnici Kfora koriste silu protiv reportera srpskih redakcija koji na severu Kosova u teškim uslovima obavljaju profesionalne novinarske zadatke. U saopštenju, UNS je naveo da su „pripadnici Kfora u utorak oko 16 sati u Jagnjenici sa razdaljine od 20 metara gumenim mecima pucali u grupu od desetak izveštača i snimatelja srpskih redakcija, iako im je moralo biti jasno da je reč o novinarima na radnom zadatku“.
(Pravda,UNS, 01.12.2011)

Pozivamo nezaposlene novinare da se prijave na besplatne kurseve Access-a i PowerPoint-a koji će biti organizovani u decembru. Kursevi će početi u narednih deset dana, svaki traje 20 školskih časova, a nastava će se odvijati svakog radnog dana po 2 školska časa.
(UNS, 02. 12. 2011)

Povodom 130 godina Udruženja novinara Srbije, naša pošta pustila je u opticaj 25. novembra prigodnu marku nominale 22 dinara. UNS osnovano je 22. decembra 1881. u Beogradu pod nazivom Srpsko novinarsko društvo. Više puta je menjalo naziv, da bi 1945. dobilo današnji naziv – Udruženje novinara Srbije.
(Politika, UNS, 06.12.2011)

Novinski sindikati

Povodom pisma generalnog direktora RTS objavljenog na oglasnim tablama RTSa, Odbori reprezentativnih sindikata su zaključili: 1. Da Služba pretplate, RTSa nije pokazala zadovoljavajuće rezultate. 2. Da bi Marketing RTS bi morao da se više angažuje 3. Tražimo i podržavamo maksimalnu štednju u svim segmentima i od svih zaposlenih, osim proizvodnje programa koja bi morala da bude u skladu sa merama štednje. 4. Tražimo od Poslovodstva da se maksimalno angažuje i obezbedi poboljšanje materijalnog položaja, uporedo sa redovnim izmirivanjem obaveza prema zaposlenima 5. Nagoveštene mere koje se tiču radno-pravnog statusa zaposlenih moraju biti u skladu sa Zakonom i uz saglasnost sindikata.
(UNS, 29.11.2011)

Sindikat novinara Srbije protestovao je u ponedeljak zbog „napada generalnog direktora i glavnog urednika Večernjih novosti, Manojla Vukotića, na predsednicu Sindikata novinara Srbije i sindikalne organizacije u Novostima, Draganu Čabarkapu“. „Vukotić je pred celom redakcijom napao Čabarkapu, grubo je vređao, pretio šamaranjem, a kasnije, pod izgovorom da nije dobro uradila svoj posao, i novčano kaznio. Povod za ovakvo ponašanje prvog čoveka Kompanije Novosti bilo je saopštenje predsednice Sindikata objavljeno na oglasnoj tabli da poslovodstvo organizuje svoj, nelegitimni sindikat, kako bi imao 'partnera' za najavljeno otpuštanje tehnološkog viška“, ističe se u saopštenju.
(E-novine, UNS, 07.12.2011.)

RATEL

Republička agencija za elektronske komunikacije obaveštava operatore da je stupanjem na snagu Zakona o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“, broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon) te donošenjem podzakonskih akata na osnovu njega, došlo do određenih promena u materiji obavljanja tehničkih pregleda telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava. Detalji na sajtu RATELa.
(RATEL, 07.12.2011)

SEEMO

SEEMO osudila je napade na novinare na severu Kosova i pozvala Kfor i NATO da sprovedu istragu o tim slučajevima. SEEMO se u saopštenju poziva na informacije iz UNSa i NUNSa prema kojima su na nekoliko novinara i kamermana ispaljeni gumeni meci dok su pratili sukobe pripadnika Kfora i Srba na barikadama na severu Kosova.
(Beta, Danas, NUNS, 02.12.2011)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) poziva zvanične organe Vojvodine i severne Srbije da zaštite novinare od političkog pritiska. S obzirom na to da se približavaju opšti izbori u proleće 2012, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zabeležilo je povećani broj žalbi novinara na politički pritisak.
(Saopštenje za štampu SEEMO/IPI, 05.12.2011, Danas, UNS, NUNS, 07.12.2011)

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.