Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....
Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru...
Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 2 > Aktivnosti medijskih institucija

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je na okruglom stolu o decentralizaciji u organizaciji NDNV-a, uz podršku Ambasade Velike Britanije, da je decentralizacija sredstvo za izgradnju sposobnije, odgovornije i efikasnije uprave.
(NDNV, 15/04/2011)

Neistinita je tvrdnja potpredsednice NUNS-a Jelke Jovanović da „članovi oba udruženja imaju pravo na korišćenje tog prostora, jer ta zgrada nikada nije bila legat”, tvrdi Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.
(UNS, Politika, 15/04/2011)

NUNS godinama pokušava, preko suda, da svojim članovima vrati pravo na ravnopravno korišćenje Doma novinara u Resavskoj 28, odakle su bili primorani da izađu. U slučaju nezadovoljavajuće presude NUNS će koristiti sva zakonska prava da je preinače, jer je reč o ispravljanju istorijske nepravde nanete mnogim novinarima u Srbiji, kaže Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a.
(Politika, 20/04/2011)

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je tužbu kojom Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traži vlasništvo u zgradi Doma novinara u Resavskoj 28, saopštilo je juče Udruženje novinara Srbije (UNS). UNS je istakao da je sud odbio i osnovni i alternativni tužbeni zahtev NUNS-a za zajedničko vlasništvo, ili vlasništvo nad polovinom zgrade u Resavskoj 28. Dodaje se da su sudovi pravosnažno presudili u korist UNS-a i u tužbama NUNS-a za brisanje uknjižbe UNS-a nad Domom novinara, kao i da je Ustavni sud Srbije odbacio inicijativu NUNS-a za ocenu ustavnosti zakona iz 1976. kojom je UNS-u vraćen Dom novinara Srbije.
(Beta, Politika, Press, Blic, UNS, 21/04/2011)

NUNS

Izvršni odbor NUNS-a odlučio je 4. aprila da rok za uplatu članarine za 2011. godinu poduži do 1. oktobra, zbog teške finansijske krize u medijskoj industriji Srbije i izuzetno lošeg materijalnog položaja novinara i drugih medijskih radnika.
(NUNS Newsletter, 15/04/2011)

UNS

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovelo Udruženje novinara Srbije (UNS) najjeftinije dnevne novine u zemljama regiona su u Srbiji. Najmanje koštaju „Alo!“ i „Pravda“ - 15 dinara, slede „Kurir“ i „Blic“ od 20, odnosno 25 dinara po primerku. „Press“, „Večernje novosti“ i „Danas“ koštaju 30 dinara. Najskuplja je „Politika“ - 35 dinara, što je i dalje daleko ispod cena novina u susedstvu. Cene dnevnih novina u Hrvatskoj su tri puta veće, još skuplje su novine u Sloveniji koja je po cenama vodeća u regionu. Cene su više i u Crnoj Gori i BiH.
(UNS, 26/04/ 2011)

Novinski sindikati

Sindikat i novinari kragujevačkog nedeljnika Svetlost, koji štrajkuju 65 dana zahtevajući isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, obratili su se juče otvorenim pismom predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i ministrima kulture i informisanja i rada i socijalne politike. U pismu traže pomoć i zaštitu.
(Danas, Blic, Tanjug, B92, NUNS, UNS, 14/04/2011)

RATEL

Agencija za elektronske komunikacije Republike Makedonije (АЕК) i RATEL sklopili su 31. marta 2011. u Skopju Memorandum o razumevanju u oblasti elektronskih komunikacija, u cilju intenzivnije saradnje u razmeni informacija i iskustava.
(RATEL, 14/04/2011)

SEEMO

Medijska organizacija južne i istočne Evrope (SEEMO) najavila je svoje planirane događaje i aktivnosti u 2011:
- 21. april 2011: Rok za podnošenje prijava za Nagradu za fotografa godine novinske agencije Beta i za Nagradu SEEMO za fotografiju u oblasti ljudskih prava.
- 16-20. maj 2011: Medijski dani SEEMO u Istanbulu, Turska.
- 19. maj 2011: Dodela Nagrade SEEMO za fotografiju u oblasti ljudskih prava u Galeriji Novi Momenat, Beograd, Srbija.
- 25. maj 2011: Rok za podnošenje nominacija za Nagradu dr Erhard Busek za bolje razumevanje u 2011.
- 26-27. maj 2011: Radionica o odnosima sa javnošću i medijima, Ljubljana, Slovenija.
- 27-30. jun 2011: Dani istraživačkog novinarstva u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi II, Beograd, Srbija
- 5-9. septembar 2011: Misija slobode štampe SEEMO-a u Crnoj Gori.
1. septembar 2011: Rok za podnošenje nominacija za Nagradu za istraživačko novinarstvo u 2011. Centralnoevropske inicijative (CEI) i SEEMO-a. Poziv za slanje nominacija upućuje se u junu.
- 10-14. oktobar 2011: Regionalna konferencija SEEMO-a o medijima, međupolnim odnosima i manjinama, Tirana, Albanija.
- 28. oktobar 2011: Dodela Nagrade dr Erhard Busek i SEEMO za bolje razumevanje u 2011. Ceremonija će se održati u Beču u Austriji.
- 10-11. novembar 2011: Peti medijski forum jugoistočne Evrope (SEEMF). Lokacija će biti kasnije navedena. Dodela Nagrade za istraživačko novinarstvo u 2011. CEI-ja i SEEMO-a.
- 20-22. novembar 2011: Misija slobode štampe SEEMO-a na Kosovu.
- 24-25. novembar 2011: Novinske agencije, novi i stari mediji u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, regionalna konferencija SEEMO-a, Priština, Kosovo.
- 5-9. decembar 2011: Misija slobode štampe SEEMO-a u Srbiji.
- 10. decembar 2011: Dodela Nagrade SEEMO-a za ljudska prava.
(SEEMO/IPI 14/04/2011)

RRA

Savet RRA imenovao je nove članove upravnih odbora Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine.
(RRA, 18/04/2011)

Kritička analiza rada RTS-a koju je sačinio Savet RRA može se naći na veb sajtu http://www.rra.org.rs/ - „Radio televizija Srbije - načini ispunjavanja zakonskih i programskih obaveza
(RRA, 18/04/2011)

Izdanje broj 2
14-27. april 2011.


Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.