Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...
Register for your free copy
Articles written by renowned journalists and columnists. Every other friday...
Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije, MC Newsletter...

Početna > MC za medije > 14 dana u medijima > Izdanje broj 1 > Aktivnosti medijskih institucija

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbija još jednom, 17. put, poziva policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović.
Izvor: NUNS, 07.04.2011.

Uz podršku USAID-a i IREX-a, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) omogućilo je članovima da telefonom dobiju besplatne pravne savete advokata Snežane Đokić. Zainteresovani mogu da pozovu advokata na broj 062/8000 273 ili da se obrate NUNS-u, telefon (011/3343 255), a odgovore na najvažnija pitanja o pravima novinara mogu naći na sajtu: www.nuns.rs/pravni_saveti (www.nuns.rs, klikom na baner „prava medijskih profesionalaca“.)
Izvor: NUNS Newsletter, 01.04.2011.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je odluku Vlade Srbije da zabrani objavljivanje intervjua koje su sa listom „Danas“ već dogovorila dva člana te Vlade. NUNS ocenjuje da je reč o svojevrsnoj cenzuri.
Izvor: NUNS Newsletter, 01.04.2011.

NUNS osuđuje postupak Blaža Popovića, direktora Radio televizije Vojvodine (RTV), koji je otpustio jednog a suspendovao više zaposlenih zbog greške u izveštaju o poseti Vladimira Putina, potpisanom sa „potvrda neprijateljstva“, objavljenom u Dnevniku RTV. Uručivanje otkaza i suspendovanje radnika RTV, bez prethodno sprovedene pravne procedure, NUNS ocenjuje kao nedopustivo ponašanje.
Izvor: NUNS Newsletter, 01.04.2011.

UNS

UNS je zabrinut zato što predsednik Boris Tadić nije upoznat sa dramatičnim položajem novinara i opasnostima sa kojim se suočavaju i mediji u zemlji. Iz intervjua Tadića "Novostima" jasno proizlazi da on misli da je i dalje na snazi antievropski zakon o medijima koji je potpisao 2009, saopštio je UNS.
Izvor: FoNet, B92, UNS, 07.04.2011.

UNS upisuje novu generaciju polaznika Škole web novinarstva „WebNovinar“. Cilj škole je usavršavanje novinara, studenata novinarstva, PR i marketing profesionalaca za rad u svetu novih medija. Više informacija na: www.webnovinar.org.
Izvor: UNS, 11.04.2011.

Novinski sindikati

Novinarski sindikati Srbije, Makedonije i Hrvatske izrazili su juče solidarnost sa kolegama iz zagrebačkog „Večernjeg lista“, kao i zaposlenima u niškoj RTV5 i kragujevačkom nedeljniku „Svetlost“ i izrazili negodovanje zbog zloupotrebe novinara i drugih medijskih radnika od poslodavaca i privatnih vlasnika medija.
Novinarski sindikat Srbije će u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) organizovati i Godišnju skupštinu Evropske federacije novinara od 15. do 17. juna u Beogradu.
Izvor: Tanjug, Dnevnik, NUNS, UNS, NDNV, 04.04.2011; Beta, Pregled, 05.04.2011.

RRA

Programski sadržaj kategorizovan kao sadržaj koji može da naškodi mentalnom, moralnom ili fizičkom razvoju maloletnika i koji mora da nosi oznaku „18“, emiter može emitovati samo u periodu od ponoći do šest sati ujutro, navodi se u obavezujućem uputstvu o ponašanju emitera Republičke radiodifuzne agencije (RRA).
Izvor: Danas, 01.04.2011; ASMEDI Newsletter, 04.04.2011; Beta, B92, 05.04.2011; Dnevnik, NUNS, Pravda, Blic, 24 sata, ABC Srbije Newsletter, 06.04.2011.

Republička radiodifuzna agencija (RRA) će nakon pregledanog snimka utvrditi da li je TV „Pink“ prekršila zakon time što je u udarnom terminu emitovala scenu seksa ukućana „Velikog brata“, najavljuje B92.
Izvor: 24 sata, 01.04.2011.

Teme sastanka Republičke radiodifuzne agencije (RRA) sa predstavnicima regulatornih tela iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, su dešavanja u medijima koja prevazilaze granice određene države. Istaknuto je da mediji moraju imati svoje slobode, ali da je u regionu potrebno ujednačavanje regulative. Dogovoreno je redovno održavanje zajedničkih sastanaka, a sledeći susret je u maju u Ohridu.
Izvor: B92, RRA, 07.04.2011, RRA, 08. 04.2011, Danas, 09.04.2011.

Prošle nedelje za novog člana Saveta RRA izabran je pravnik iz Kragujevca, a ne doktor nauka i profesorka koja predaje regulativu elektronskih komunikacija, sa Beogradskog univerziteta. Izabrani, Goran Petrović, pravnik, radio je u gradskoj upravi Kragujevca, pre toga u Apotekarskoj ustanovi i Zdravstvenom centru u Kragujevcu. Njegov protivkandidat bila je dr Nataša Gospić, članica „Ženske vlade” i Vladinog Saveta za rodnu ravnopravnost, predavač po pozivu u međunarodnim organizacijama.
Izvor: NUNS, UNS, 06.04.2011.

Vladajuća koalicija još jednom je odlučila da na svoj način protumači sintagmu “nezavisno telo”. Umesto u Skupštini već izglasane Nataše Gospić, profesorke koja se bavi regulativom elektronskih komunikacija, glasanje je brže-bolje ponovljeno kako bi se odredio novi kadar - podobniji pravnik Goran Petrović. Član DS, svakako. Sve ovo se dešava samo nekoliko nedelja nakon posete misije Evropske komisije. Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj se članovi regulatornih tela biraju po partijskim zaslugama.
Izvor: Blic, 06.04.2011.

Neophodno je doneti novi Zakon o radiodifuziji kako bi programi koji se emituju bili u skladu sa evropskim moralnim i etičkim standardima, rekao je Goran Peković, član Saveta RRA.
Izvor: Tanjug, 08.04.2011, Pravda, Kurir, 09.04.2011.

Republička radiodifuzna agencija (RRA) će 15. aprila izabrati devet članova Upravnog odbora RTSa i šest članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine. Imena 50 kandidata za UO RTS-a i 30 za UO RTV-a RRA je objavila pre više od mesec dana. Aktuelnom Upravnom odboru mandat ističe 19. aprila ove godine.
Izvor: Danas, 13.04.2011.

Vlada i Skupština

Narodna Skupština je 31. marta 2011. godine imenovala prof. dr Jovana Radulovića za predsednika Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) i dr Zdravka Stanimirovića za njegovog zamenika. Za članove Upravnog odbora imenovani su prof. dr Miroslav Dukić, prof. dr Vlade Miličević i mr Vuk Vujović.
Izvor: RATEL, 01.04.2011.

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković najavio je da će predložiti državnog sekretara za informisanje koji će se baviti isključivo medijima i dodao da je njegov lični stav da ”među novinarima postoji autocenzura”.
Izvor: Večernje Novosti, 01.04.2011.

Nova državna sekretarka zadužena za oblast informisanja i medija je Dragana Milićević Milutinović, rođena 1965. godine u Beogradu. Završila je krivično-sudski smer na Pravnom fakultetu. Govori ruski i engleski, a služi se i španskim jezikom. Od 1991. do 1997. bila je novinarka, urednica redakcije i urednica programa na Studiju B, a potom do 2002. urednica na PG "Mreža". Dragana Milićević Milutinović je od 2002. do 2007. godine bila glavna i odgovorna urednica i generalna direktorka Studija B.
Izvor: Beta, B92, 06.04.2011; Alo, NUNS, 07.04.2011.

RATEL

Podnosilac prijave kojem je odlukom Republičke radiodifuzne agencije (RRA) dodeljena lokacija/frekvencija dužan je da dо 05.05.2011., dostavi RATEL-u kompletnu tehničku i drugu dokumentaciju propisanu Pravilnikom. Pravilnik je dostupan na Internet strani Agencije, kao i obrasci zahteva za izdavanje pojedinačnih dozvola.
Izvor: RATEL, 05.04.2011.

Ostalo

Skupština Saveza novinara Srbije i Crne Gore usvojila je novi statut, a za predsednika je ponovo izabran Živorad Žika Nikolić. Savez novinara Srbije i Crne Gore osnovan je 29. oktobra 1946. godine u Beogradu kao Asocijacija republičkih Udruženja novinara tadašnje Jugoslavije, a danas ga čine Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Crne Gore (UNCG).
Izvor: UNS, 11.04.2011.

Izdanje broj 1
1-13. april 2011.

Skraćenice

Untitled Document „14 dana u medijima“ uređuju Marin i Goran Cetinić koje možete kontaktirati putem mail adrese goran.cetinic@gmail.com.

„14 dana u medijima“ predstavlja sažeti prikaz pisanja medija o situaciji u medijima. Nastao je sa ciljem da registruje informacije o medijima objavljene u prethodnih 14 dana u Srbiji, sažete tako da prenesu suštinu medijskih tekstova i grupisane u tematske celine. Urednici prenose vesti ne menjajući suštinu pisanja medija o medijima. Za čitaoce zainteresovane za kompletan objavljen tekst, navodi se izvor i datum objavljivanja. Više o rubrikama biltena
Arhiva

Ovaj bilten vesti realizovan je zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj biltenaje isključiva odgovornost autora i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.