Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Izveštaj o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi za 2012. godinu

Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) objavila je Izveštaj o slobodi medija za 2012. godinu, kojim su obuhvaćene Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija i Slovenija.

U izveštaju se kao glavni problemi navode činjenice da mediji na ovim prostorima i dalje deluju u izazovnom okruženju, da političari novinarstvo vide kao instrument moći i da je došlo do porasta i širenja netolerancije, ekstremizma i govora mržnje u medijima.

U Srbiji je, prema izveštaju, više nego u drugim zemljama zastupljen obrazac političkog i pravnog zastrašivanja novinara, što za posledicu ima sve rašireniju auto-cenzuru u medijima.

Kompletan izveštaj (na engleskom jeziku) možete pročitati na sajtu Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope www.seenpm.org (pdf)

SEENPM je osnovan u februaru 2000. godine sa ciljem da unapredi novinarske standarde, poboljša medijsko okruženje na nacionalnom i regionalnom nivou, ojača saradnju među medijskim profesionalcima, i tako doprinese uzajamnom razumevanju i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u