Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

100 dana: obećano vs. ispunjeno

Utorak, 5/8/2014, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
100 dana: obećano vs. ispunjeno

Kako ocenjujete dosadašnji učinak Vlade?

Šta su njeni glavni uspesi, a šta neuspesi?

BIRN Srbija poziva sve nevladine organizacije, eksperte i medije koji se bave ovim temama da daju svoj doprinos kroz aktivno učešće u debati o postignutom napretku i ključnim pitanjima koja ostaju otvorena u oblastima ekonomije, borbe protiv korupcije, zdravstva i prosvete.

Javna debata
Balkanske istraživačke mreže – BIRN

Govore:

 • Jelena Bojović, NALED
 • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
 • Predrag Stojičić, Srbija u pokretu
 • Dejan Ilić, kolumnista i urednik u izdavačkoj kući “Fabrika knjiga”

Moderator: Slobodan Georgijev, BIRN Srbija

Debata se organizuje u okviru BIRN-ovog monitoring projekta Mera Vlade, u kom se ocenjuje u kojoj meri i na koji način se realizuju predizborne najave i obećanja stranaka koje čine Vladu. Mera Vlade prati tok reformi u oblastima koje su građani izdvojili kao ključne za svoj lični i društveni napredak, a sa ciljem iniciranja veće političke odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u sprovođenju reformi. Više detalja možete naći na sajtu www.meravlade.rs

Izveštaj

 • Snimak konferencije na MC Web televiziji
 • (BIRN) - ...Obećanja data pred izbore i prilikom formiranja Vlade su uglavnom u domenu dugoročnih reformskih politika i strateški postavljenih ciljeva, koje bi trebalo da reše određene trajne probleme koji nisu ni nastali zbog poplava, pa se poplave ne mogu koristiti ni kao izgovor za nešto što nije ili neće biti urađeno, a planirano je i obećano. Borba protiv korupcije, prosveta, zdravstvo i značajan deo ekonomske i (naročito) fiskalne politike moraju biti samo prilagođeni novim okolnostima, ali nikako i zaboravljeni ili stavljeni “ad acta” usled promenjenih okolnosti. Posledice poplava mogu biti relativno brzo otklonjene, dok posledice dugoročne krize i odsustva reformi ne mogu biti tako brzo rešene.
  Kompletan Izveštaj o monitoringu ispunjenosti predizbornih obećanja povodom sto dana rada Vlade Republike Srbije (pdf)
  Balkanska istraživačka mreža – BIRN, avgust 2014.
 • VLADA VANREDNIH OKOLNOSTI

(FoNet) - Osnovna karakteristika funkcionisanja Vlade Srbije u prvih 100 dana je stalna nestabilnost za privredu, zbog čestih izmena nacrta zakona i dokumenata, ocenila je Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u debati BIRN o 100 dana rada Vlade Srbije.
Nestabilnost se ogleda u promeni tri ministra privrede, finansija u proteklih godinu dana, tri nacrta zakona o planiranju i izgradnji i dva nacrta zakona o radu, objasnila je ona. Bojović je rekla da privreda očekuje stabilnost poslovnog okruženja i da pozdravlja izmene Zakona o radu, ali njime nije uređen lizing radne snage, a ništa nije učinjeno ni u borbi protiv sive ekonomije. Prema njenim rečima, dobro je što su usvojeni zakoni o privatizaciji i stečaju kako bi se otvorio prostor za nova ulaganja. Bojović je rekla da je problem nedostatak javne rasprave o zakonima, nemogućnost ranog uvida u tekst buućeg propisa. Ona je ukazala i na problem sa parafiskalnim nametima, navodeći da su u proteklih godinu dana uvedena 384 takva nameta, iako je reformom iz 2011. godine ukinuto 138. Bojović smatra da bi trebalo smanjiti oporezivanja zarada i uvesti progresivnu stopu, najmanju za najmanje plate i nešto veću za visoke iznose, a tako bi se i broj zaposlenih iz crne ili sive zone prevodio u legalne tokove.
Kolumnista Peščanika i urednik u izdavačkoj kući "Fabrika knjiga" Dejan Ilić ukazao je da se o Vladi Srbije ne može govoriti u normalnoj situaciji, jer ona sama proizvodi vanredne okolnosti u kojima funkcioniše. Ovo nije 100 dana Vlade Srbije, već smo ušli u treću godinu mandata, ocenio je Ilić, koji je govorio o učinku u sistemu obrazovanja. Ilić je objasnio da je prosveta trom sistem i ne može se mnogo uraditi za 100 dana, a i ako se nešto učini, rezultati nisu tako vidljivi.
Nije urađeno ništa u tom sistemu, ali to je i dobro kada se pogleda šta su uradili u drugim oblastima, ocenio je Ilić, koji je kao dva gafa ministra prosvete Srđana Verbića naveo njegove reakcije na test male mature i afere sa lažnim doktoratima.
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije rekao je da je teza o Vladi kontinuiteta samo delimično tačna, jer sadašnja Vlada, za razliku od bivših, nema izgovor koalicije i ucenjivačkog kapaciteta malih stranaka. Odgovornost za loše učinjeno ili dobro koje nije učinjeno je veće kod ove Vlade, rekao je Nenadić i ukazao da je, po njemu, najveći problem netransparentno poslovanje Vlade sa stranim investitorima. Nenadić je istakao da se tu radi o međudržavnim ugovorima, koji su iznad domaćih zakona, ali da se ne radi samo o Er Srbiji, zemlji u Bačkoj ili Beogradu na vodi, već i nekim sporazumima ranijih vlada.
Strogi zakoni i propisi koje smo donosili, zakon o javno-privatnom partnerstvu i javnim nabavkama važiće samo za neke manje važne slučajeve, ukazao je Nenadić.
Govoreći o borbi protiv korupcije, Nenadić je rekao da nije posao Vlade da najavljuje hapšenja i istrage, a to je bio slučaj i napomenuo da njemu i dalje nisu jasne smene u policiji i da li je to i kako imalo efekte na borbu protiv korupcije. Nenadić je dodao da pozdravlja usvojene medijske zakone, da je nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača bolji nego prošli, ali ne i dovoljno dobar.
Predrag Stojčić iz organizacije "Srbija u pokretu" rekao je da je zdravstveni sistem u vanrednoj situaciji zbog poplava funkcionisao, da je počelo rešavanje problema sa listama čekanja i da Republički fond za zdravstveno osiguranje funkcioniše. On je, međutim, kao problem naveo što su doprinosi za zdravstvo smanjeni sa 12 na 10 odsto, a to je šestina ukupnog budžeta zdravstva koje je uzeto.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

100 dana: obećano vs. ispunjeno
100 dana: obećano vs. ispunjeno
100 dana: obećano vs. ispunjeno
Jelena Bojović
Nemanja Nenadić
Slobodan Georgijev
100 dana: obećano vs. ispunjeno
Predrag Stojičić
100 dana: obećano vs. ispunjeno
100 dana: obećano vs. ispunjeno
Dejan Ilić
Dejan Ilić
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj